Aktualności arrow Galeria arrow NeRKa 2010 - Narciarskie Regaty Konstruktorów

NeRKa 2010 - Narciarskie Regaty Konstruktorów Utwórz PDF Drukuj Wyślij znajomemu
Redaktor: Jurajski
16.03.2010.

W niedzielę 07.03.2010 na stacji narciarskiej Stożek w Wiśle Łabajów odbyła się NeRKa 2010, czyli  Narciarskie Regaty Konstruktorów.
Na starcie NeRKi, stanęło 25 zawodników w czterech kategoriach: kobiet (7 zawodniczek), snowboard (2 zawodników) , senior sport (3 zawodników) oraz mężczyzn (14 zawodników). Przewidziano dwa przejazdy na trasie slalomu giganta - o końcowej klasyfikacji decydował czas najszybszego przejazdu.

Obowiązki Sędziego Głównego zawodów pełniła Joanna „Jajko” Sufranek, oprawą medialną zajął się Wojciech Roman „Max” Maksymowicz - który wyposażony w mikrofon, zagrzewał i dodawał wiary startującym zawodnikom oraz zachęcał do dopingu zgromadzonych kibiców. Nad prawidłowym przebiegiem zawodów czuwał Wiceprezes, Marek „Szwagier” Szczepka.
Każdy z uczestników otrzymał, uczciwie rozlosowany dzień wcześniej numer startowy i punktualnie o godzinie 10.30 rozpoczęły się zawody.

Jako pierwsze ruszyły Panie, które jeszcze przed rozpoczęciem zawodów solidarnie postanowiły zmienić założenia organizatorów i wystartować z górnej bramki startowej. Zawodniczki radziły sobie nadspodziewanie dobrze, nie odpuszczały do końca i w komplecie ukończyły oba przejazdy. Najlepsza na mecie okazała się nasza najnowsza członkini - Justyna Budner, wyprzedzając naszą najstarszą (stażem nie wiekiem!) członkinię - Ludmiłę „Miśkę” Maksymowicz.

Jako drudzy rywalizowali snowboardziści. Od początku zanosiło się na niespodziankę, ponieważ dyskusja przez zawodami na forum stowarzyszenia, wskazywała na złoto Heńka (wówczas jedynego zawodnikiem zgłoszonego w tej kategorii). W trakcie zawodów miał co prawda problem przy bramce na wypłaszczeniu, ale szczęśliwie dojechał do mety, zajmując zaszczytne drugie miejsce. Natomiast zwycięstwo wywalczył prawdziwy maestro snowboardu Bartosz Dymek.

Trzecią kategorię stanowili zawodnicy kategorii Senior Sport, którą tworzyli goście Stowarzyszenia Sportowego „KONSTRUKTORZY”. Wszyscy zaprezentowali się z jak najlepszej strony, pokazując jak skutecznie i elegancko można pokonać trasę slalomu. Z rywalizacji dżentelmenów zwycięsko wyszedł Konrad Purzyński, przed Mirosławem Pilarskim i Januszem Chromińskim.

Walka w kategorii Mężczyzn okazała się najbardziej zacięta. Mimo, że już na starcie presja była ogromna, faworyci nie zawiedli. O pierwsze miejsce pasjonującą walkę stoczyli Robert „Masło” Masłowski oraz Prezes Stowarzyszenia Juras „Jurajski” Siergiej. Ostatecznie niewielką przewagą zwyciężył Masło (numer 113 okazał się dla niego szczęśliwy), natomiast najefektowniejszy przejazd zaliczył Prezes, któremu na finiszu pierwszego przejazdu, po kolei wypięły się obie narty. Wydawało się przez moment, że da radę ukończyć przejazd na jednej narcie, skończyło się jednak na filmowym upadku tuż przed linią mety. Sensacją zawodów stał się jednak występ trzeciego w klasyfikacji końcowej Adama „Truskawy” Woźniackiego, który niespodziewanie nawiązał równorzędną walkę z czołową dwójką i otarł się o srebrny medal.

O godzinie 13.00 nastąpiło uroczyste zakończenie NeRKi 2010. Komisja sędziowska pod przewodnictwem Sędziny Głównej, Joanny „Jajko” Sufranek, Wiceprezesa Zarządu, Marka „Szwagra” Szczepki i Spikera Zawodów Wojciecha Romana „Maxa” Maksymowicza, oficjalnie ogłosiła wyniki zawodów.
Wszyscy uczestnicy zawodów otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz słodkie nagrody, natomiast zawodników z miejscami od I do III uhonorowano pucharami, medalami i nagrodami rzeczowymi, ufundowanymi przez firmę KROPKA poligrafia – reklama z Zabrza.

img_0053.jpg
p3070183.jpg
p3070185.jpg
p3070192.jpg

Komisja sędziowska dodatkowo wyróżniła najmłodszego startującego zawodnika, którym okazał się Patryk Szczygioł. Gromkie brawa oraz podziękowania otrzymała także Sędzina Główna zawodów, Joanna „Jajko” Sufranek. Uczestnicy zawodów jednogłośnie docenili jej profesjonalizm, urok osobisty oraz inne walory.

Podsumowując, NeRKa 2010 okazała się olbrzymim sukcesem sportowym (i towarzyskim - na forum powstał nawet wiersz...) i zapewne już na stałe zagości w kalendarzu Konstruktorów. Gorące podziękowania dla wszystkich zawodników i przybyłych kibiców, którzy uwierzyli w siebie, przyjechali i wystartowali.

NeRKa 2010,  OFICJALNE WYNIKI:
Kategoria Kobiet:
I miejsce - Justyna Budner,
II miejsce - Ludmiła Maksymowicz,
III miejsce - Anna Bzymek.
Kategoria Snowboard:
I miejsce - Bartosz Dymek,
II miejsce - Henryk Szczygioł,
III miejsce (honorowo) - Jarosław Marut.
Kategoria Senior Sport:
I miejsce - Konrad Purzyński,
II miejsce - Mirosław Pilarski,
III miejsce - Janusz Chromiński.
Kategoria Mężczyzn:
I miejsce - Robert Masłowski,
II miejsce - Jerzy Siergiej,
III miejsce - Adam Woźniacki.

WYNIKI w poszczególnych kategoriach oraz klasyfikacja OPEN.

« poprzedni artykuł   następny artykuł »